IJSCO 2011/2012

Ga naar beneden

IJSCO 2011/2012

Bericht  Jessie op do 22 sep 2011, 08:05


De nieuwe ijsco site is er weer plus de nieuwe OSBO rating.


http://ijsco.schaakverenigingdetoren.nl/IJSCOkalender.html
avatar
Jessie

Aantal berichten : 119
Punten : 166
Registration date : 14-02-09
Woonplaats : veenendaal

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: IJSCO 2011/2012

Bericht  Jessie op wo 19 okt 2011, 17:59


30e Jeugdtoernooi BSV: veel jonge schakers en schaaksters
Niet echt verrast was Max van de Pavoordt na afloop, dat hij het 30e Nationale Jeugdschaaktoernooi van BSV op zijn naam schreef. Wel verrast was de zestienjarige schaker uit Deventer enigszins dat concurrent Olger van Donk uit Putten er ook was. ,,En hij was als eerste geplaatst. Daardoor kon het voor mij lastig worden’’, reageerde Max op de vraag of hij had verwacht te gaan winnen in Bennekom.

En weer werd het een prachtige schaakmiddag in Denksportcentrum De Commanderij én dus opnieuw is er propaganda gemaakt voor de schaaksport. Een conclusie, die na afloop van deze aflevering van het roemruchte jeugdtoernooi van de Bennekomse Schaakvereniging opnieuw hout snijdt.

In de 30e editie bonden 90 meisjes en jongens met elkaar de strijd aan op het bord met de 64 velden met als doel: één van de vier prijzen bemachtigen. Tal van heel jonge schakers en schaaksters, meisjes en jongens van zes, zeven en acht jaar, schoven aan. Gerrald Peter uit Veenendaal was de jongste. Hij is vijf jaar.

De jeugd streed in de zeven ronden met veel plezier en bezorgden ook de ruimschoots aanwezige ouders en begeleiders een prachtige middag. Daar werkte de fraaie herfstdag aan mee. De jeugd kon zich tussen het schaken door naar hartenlust uitleven op het plein van De Commanderij. Zij kwamen, toen het door Hans Gillet en Paul Constant bemande startbureau open was, in drommen binnen. Daaronder veel jongelui uit regio en ook vijf leden van de organiserende club, waar de jeugdafdeling op maandagvond bloeit.

Direct na het startschot van BSV-preses Jan Wouters is er volop concentratie. Natuurlijk en vooral in de lagere groepen, vliegen als het ware de stukken meteen in het rond. Zo snel wordt er gezet. De klokken, elke speler kreeg een kwartier tijd, zijn zelden scherprechter. Met uitzondering van groep A, met spelers met de hoogste ijscorating ((schaakkracht in cijfers), waar soms vuurwerk te zien valt rond het uurwerk. En daar wordt ook veel minder gekwekt. Soms is dat even anders bij jongere groepen, al heeft de zaalleiding alles prima in de hand. Er viel geen enkele wanklank.

Toernooiwinnaar Max van de Pavoordt startte het toernooi niet met de hoogste ijscorating. Zijn concurrent Olger van Donk heeft bijna 50 punten meer. Max startte goed door Ciska Loos (14) van het Edese De Cirkel te kloppen. Zij zou later toch nog een grote rol spelen. Meteen sloeg Max nog een grote slag. In ronde twee werd ook Olger van Donk aan de zegekar gebonden. En of het niets kostte, werd Renso Steunenberg van de Schaakmaat Apeldoorn daarna op verlies gezet. En dat bleek even later ook al een concurrent. Pas toen werd een halfje prijs gegeven. Hawkie Chang van Moira Domtoren sleepte een remise uit het vuur.


Winnaar Max van de Pavoordt in actie in de laatste ronde

In de drie resterende ronden bleef Max van de Pavoordt bij de les. Wel moest in ronde vijf tegen het Veenendaalse talent Simon van Eek (11) een half punt worden ingeleverd. Vervolgens werden nog Casper Wouters (Apeldoorn) en Lukas de Vries van De Cirkel aan de zegekar gebonden. En omdat Olger van Donk in de vijfde ronde verloor van Casper Wouters (zijn enige zege én punt) was het pleit toen al in het voordeel van de leerling 4-VWO uit Deventer beslist. Er werd nog fel gestreden om de tweede plaats. Ciska Loos greep net mis. Zij verloor in de slotronde van Olger van Donk. En die werd daardoor tweede, terwijl Renso Steunenberg door een remise met Simon van Eek met de derde plaats genoegen moest nemen. Ciska Loos werd vierde.


Ciska Loos van De Cirkel uit Ede in opperste
concentratie.

Max van de Pavoordt schaakt al geruime tijd. Hij won begin deze maand ook al het Vredestoernooi in Apeldoorn en werd afgelopen seizoen zesde in het regionale IJSCO-gebeuren. En daar namen honderden jeugdige schakers en schaaksters aan deel. De toernooiwinnaar speelt bij Pallas in zijn woonplaats zowel bij de jeugd als de senioren en besteedt veel tijd aan zijn sport. ,,Ik ben vorig jaar ook blijven zitten op school’’, bekend hij. ,,Ik deed te weinig aan studie en misschien wel teveel aan schaken. Het gaat dit jaar zeker goed komen op school’’, denkt de Deventenaar.


Als je niet groot bent, zoals Maarten Hoenveld, moet je op je benen gaan zitten om bij het bord te komen

De achtjarige Maarten Hoenveld van VAS-Amsterdam won groep B. Hij verloor alleen van Gerhard van de Knijff van de Schaakmaat Apeldoorn en is absoluut een talentje. Onberispelijk werd bijvoorbeeld tegen Joris Kokje van Moira Domtoren een eindspel met een pion meer uitgeteld.. Samuel van de Putte uit Amersfoort werd tweede. In de door Stephan Wolvers (Apeldoorn) gewonnen groep C eindigde de twaalfjarige Tim Evendijk van De Cirkel als vierde.

Regionaal succes was er ook in groep D voor Yari Baars uit Wageningen. De elfjarige werd eerste met 5,5 punten uit 7 partijen. Evenveel punten als Anka Kara van SG Amersfoort. Zij verloor het onderlinge duel van de Wageningse. Bram Markering (Bennekom) kwam in deze groep tot een vierde plaats. Jente Otte uit Wageningen werd derde in groep E juist voor Maarten Markering, die de barrage om de vierde plaats won. Groep F werd een prooi van Yorrick van Haack uit Wageningen. De zevenjarige Tony Chen (Veenendaal) werd derde en zijn één jaar oudere broer Nicky won groep G. Noah de Man van De Cirkel werd in deze groep vierde.

Zowel in groep H als groep I geen regionaal succes. Wel in groep J, waar de negenjarige Harmen Pater uit Veenendaal eerste werd. Tim van Doorn uit Bennekom eindigde als derde in groep K, waar Klaas van Kruistum uit Veenendaal zegevierde. Luuk de Man uit Ede won groep L, waar Gerrald Pater, de jongste dus, de tweede prijs pakte.

avatar
Jessie

Aantal berichten : 119
Punten : 166
Registration date : 14-02-09
Woonplaats : veenendaal

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum