Veenendaal 2 bekert verder

Ga naar beneden

Veenendaal 2 bekert verder

Bericht  Al op vr 20 jan 2012, 01:33

Veenendaal 2 is er in geslaagd om ten koste van de Elster Toren de volgende ronde in de osbo cup te bereiken. Namens Veenendaal moesten Marcel, Dennis en Ron Flohr en Arjen Loonstra daar voor zorgen. Het aardige was dat de Elster Toren meteen de volgende tegenstander in de reguliere competitie is (maar dan spelen we thuis), dus het zou sowieso een leuke graadmeter zijn. Het zou in alle opzichten een fantastische schaakavond worden, niet in de laatste plaats door de gastvrijheid in Elst, de leuke contacten onderling en het toch wel hoge niveau van de schaakpartijen. De loting weest uit dat de thuisspelers op de oneven borden met wit speelden. De indeling werd:

bord 1: Stefan Brouwers - Ron Flohr
bord 2: Marc Groothuis - Dennis Flohr
bord 3: John Remmerts - Arjen Loonstra
bord 4: John van Ginkel - Marcel Flohr

Arjen boekte na ruim twee uurn spelen met een remise het eerste resultaat. John won een pion, maar na een torenruil van Arjen werd dit een hangende pion. Toen John aanvallende activiteiten ging ontplooien, kon Arjen de pion weer terugwinnen. Na een grootscheepse ruil zouden uiteindelijk een toren en vier pionnen op de koningsvleugel voor beide spelers overblijven. Remise was daarmee een logisch gevolg. Op de overige borden kon het nog alle kanten op. Dennis stond wat slechter, Ron wat beter en Marcel onduidelijk. De laatste had een dame gewonnen, maar daar een toren en paard voor ingeleverd. Dennis was de volgende die klaar was, maar helaas met een nul. Marc had in de hele partij de overhand en kon dit tot uitdrukking brengen door in het eindspel een kwaliteit meer over te houden. Dit werd keurig naar winst gespeeld. Marcel kreeg in tijdnood (minder dan vier minuten) een tactisch remise-aanbod, maar hij besloot om door te spelen. Dit bleek een juiste beslissing. Via mooi combinatieschaak kreeg hij een dame tegen een toren in het eindspel (met beiden nog twee pionnen daarbij) en dat wist hij fraai naar winst te spelen. Dat was wel nodig ook, want even daarvoor moest Ron met remise genoegen nemen. In een toreneindspel met een pion meer wist hij de weg naar winst niet te vinden. Daarmee werd de eindstand 2-2, waardoor gevluggerd moest worden. Omdat Marcel op het laagste bord had gewonnen mocht het vluggeren niet in een gelijkspel eindigen. Maar niemand die daar op lette.....

In de vluggerpartijen (met wisselende kleuren) behaalde Arjen opnieuw als eerste remise. In een eindspel met een pion meer en loper van gelijke kleur en paard kwam zettenherhaling op het bord. Kort daarna behaalde Dennis een fraaie overwinning, waarmee hij zich revancheerde voor de eerdere partij. Ron stelde daarna de plaats in de volgende ronde veilig door zijn partij te winnen. Een mogelijke claim vanwege vermeend loslaten van de dame op een verkeerd veld door de tegenstander dreigde een kleine smet op de avond te gooien, maar gezien het tijdsverschil (11 seconden tegen 50 seconden) kon dat gelukkig op een positieve manier worden opgelost. De partij van Marcel was tot slot goed voor de statistieken. In een gelijkwaardig eindspel stonden beide klokken op nul en was er discussie welke vlag eerder was gevallen. Omdat Veenendaal al zeker was van de volgende ronde werd er tot remise besloten. De vluggersessie werd daarmee met 3-1 gewonnen.

Een mooi slot van een leuke en spannende avond. Als beide teams hetzelfde schaakniveau in de reguliere competitie op het bord kunnen brengen en als de sfeer en de omgang met elkaar op dezelfde manier gaat hebben we over een kleine maand een fantastische schaakavond. Hopelijk kunnen we dan net zo'n mooi resultaat neerzetten !!
avatar
Al

Aantal berichten : 152
Punten : 205
Registration date : 15-03-09
Leeftijd : 46
Woonplaats : Veenendaal

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Veenendaal 2 bekert verder

Bericht  Al op vr 10 feb 2012, 09:52

Na de overwinning op Elster Toren werden we in een uitwedstrijd tegen Wageningen 5 geloot. Wageningen had in de vorige ronde Veenendaal 3 uit de cup gegooid, dus we hadden in ieder geval al twee goede redenen om te willen winnen. Om 19:10 uur pikte ik Gerard, die deze avond gelukkig wel zijn rol als teamleider kon invullen, bij de sporthal op en na een voorspoedige reis kwamen we iets na half acht bij de Wageningse speellocatie aan. De heren Flohr waren ook al binnen, dus we konden op ons gemak toeleven naar het begin van de wedstrijd.
We werden hartelijk welkom geheten door teamcaptain Karin en na het doornemen van de formaliteiten van de opstellingen en kleurloting (waarbij Veenendaal wit op de oneven borden kreeg) kwamen de volgende partijen:

bord 1: Karin Jeuken - Ron Flohr
bord 2: Albert van der Harst - Arjen Loonstra
bord 3: Albert Boshoven - Marcel Flohr
bord 4: Hans van Wijk - Dennis Flohr

Op ieder bord hadden we maar liefst 100 tot 400 elopunten meer. Het zou derhalve 'te doen' moeten zijn.
Marcel kende in zijn partij een voortvarende start door binnen 10 zetten een paard tegen een dame te kunnen 'ruilen '. Tegenstander Albert was er goed ziek van (na afloop aan de bar begreep ik dat dit niet de eerste keer was dat een dergelijke gebeurtenis zich in zijn, naar ik aanneem, lange schaakleven voordeed). Het gaf Marcel in ieder geval de gelegenheid om zijn partij rustig op te zetten en te kijken waar de zwakke plekken bij de tegenstander lagen. De overige drie hadden daar meer tijd voor nodig. Qua materiaal gezien bleven de partijen in evenwicht, maar iedereen zat in de opening waar ze wel bekend mee zijn. Na twee uur spelen werden de verschillen dan toch al een beetje zichtbaar. Ron had een prettige stelling om de koningsvleugel onderhanden te nemen, Arjen won na een grootscheepse afruil een pion en Dennis had een vrije lijn richting de vijandelijke koning.

Ron haalde het eerste punt binnen. Met actief spel en doordat Karin de zware stukken niet voldoende in het spel kon betrekken, wist Ron met een paardoffer de stelling open te breken. Mat was daarbij uiteindelijk niet meer te verhinderen, maar zover liet Karin het niet komen. Niet lang daarna boekte Marcel zijn door ons al verwachte overwinning, waardoor we 2-0 voor kwamen. Gezien de overige stellingen mocht het nu niet meer mis gaan. Arjen kreeg met zijn vrijpion en goede samenwerkende lichte stukken een mooi overwicht op het bord, waarbij het paard van wit volledig buitenspel stond. Met het activeren van de koning (en de daarbij behorende tegenzetten van Albert) wist Arjen een tweede pion te winnen, waarmee een 3-0 voorsprong werd bereikt en de winst definitief was. Dennis wist vervolgens ook zijn partij solide naar winst te schuiven, zodat om 23:15 uur de eindstand van 4-0 werd bereikt.

Hans van Wijk verklaarde na afloop dat hij nergens grote fouten had gezien (het 'dame-offer' van Albert even buiten beschouwing latend), maar dat de onnauwkeurigheden bekwaam zijn afgestraft. Het ratingverschil tussen de teams was gisteravond gewoon te groot en dat is de enige juiste conclusie die na een schaakwedstrijd tegen een leuk en gezellig team kan worden getrokken. Eind februari horen we waarschijnlijk welk team we in de kwartfinale treffen. Hopelijk nu een keer een thuiswedstrijd Very Happy .


Laatst aangepast door Al op za 11 feb 2012, 18:45; in totaal 1 keer bewerkt
avatar
Al

Aantal berichten : 152
Punten : 205
Registration date : 15-03-09
Leeftijd : 46
Woonplaats : Veenendaal

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Veenendaal 2 bekert verder

Bericht  joost op vr 10 feb 2012, 16:06

Leuk verslag weer! Gerard kwam na afloop nog even café west ingelopen. Aan zijn gezicht kon je de uitslag al aflezen! Hoe gebeurde de damewinst nou eigenlijk? Was-ie in één of kwam er een vorkje aan te pas?

joost

Aantal berichten : 228
Punten : 250
Registration date : 08-03-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Veenendaal 2 bekert verder

Bericht  Al op di 28 feb 2012, 17:50

Een pittige loting, Denk en Zet thuis Very Happy .
avatar
Al

Aantal berichten : 152
Punten : 205
Registration date : 15-03-09
Leeftijd : 46
Woonplaats : Veenendaal

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Veenendaal 2 bekert verder

Bericht  Bekkertje op di 28 feb 2012, 21:00

Lekkere loting ja. Sterkste team vd promotieklasse volgens mij. Maar ja, jullie zijn ook sterk natuurlijk.

Bekkertje

Aantal berichten : 1422
Punten : 1619
Registration date : 15-02-09
Leeftijd : 29
Woonplaats : Veenendaal

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Veenendaal 2 bekert verder

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum