Veenendaal 3 grijpt naast kampioenschap

Ga naar beneden

Veenendaal 3 grijpt naast kampioenschap

Bericht  Al op di 17 apr 2012, 08:50

Veenendaal 3 is er gisteravond niet in geslaagd om kampioen in klasse 3D te worden. Met nog een ronde te gaan bedroeg de achterstand op koploper Wageningen 5 slechts een half bordpunt. Bij verlies van Wageningen en Veenendaal had De Cirkel 3 nog een theoretische kans om kampioen te worden. Onderin vochten het jeugdteam van de Schaakmaat 4, Dodewaard en gastheer Bennekom 3 met allen 4 matchpunten tegen degradatie. Wageningen moest het opnemen tegen de Schaakmaat en Veenendaal trof Dodewaard. Het beloofde op voorhand zowel bovenin als onderin een spannende avond te worden.

De avond begon met de fikse tegenvaller dat Schaakmaat 4 met slechts vier spelers op de slotronde verscheen. Het is allemaal leuk en aardig dat de OSBO deelname van de jeugdspelers aan de externe seniorencompetitie stimuleert, maar zoiets mag natuurlijk nooit zo'n zware stempel op een slotronde drukken. Werk aan de winkel voor de OSBO om deze vorm van competitievervalsing in de toekomst te voorkomen !!
Wageningen werd nu gevoelsmatig makkelijk in een zetel naar de titel gedragen. Uiteraard stond er nog niets vast, maar de gang van zaken riep terechte verontwaardiging op bij met name Eip Janssen van De Cirkel (die werden door deze actie feitelijk van hun laatste kans beroofd om nog kampioen te kunnen worden) . Vanzelfsprekend waren Veenendaal en Wageningen evenmin blij met deze omstandigheden, maar we moesten er maar het beste van maken.

Wageningen startte dus met een 2-0 voorsprong. Daar kwam na ruim twee uur spelen een overwinning bij. Veenendaal kon daar alleen nog een remise van Martien tegenover zetten. In een min of meer gelijkwaardige stelling kon wit weinig uitrichten en zou zwart het zeer moeilijk krijgen als er wat werd geforceerd. Pim zette Veenendaal vervolgens op voorsprong. In een partij, waarin hij wat sneller met zijn ontwikkeling was, offerde hij een loper op f7. Zwart nam het offer aan en werd vervolgens keurig opgebracht. Tegen alle verwachtingen in wist Rob zijn partij in tijdnood ook in winst om te zetten. Rob had een toren en paard tegen een loper en een paard. De tegenstander had daarnaast vrijpionnen op de d- en f-lijn. Vanwege de 'verkeerde' kleur van de loper moest zwart het paard bij de promotie betrekken. Rob kon in de tussentijd met zijn nog enige vrij beweegbare pion in combinatie met paard en koning naar de overkant. Eerst een toren geofferd tegen een gepromoveerde dame en daarna was mat in 3 niet meer te voorkomen. Zou het dan toch?

Wageningen had inmiddels 3½ bordpunt bij elkaar gesprokkeld met nog een partij te gaan. Een ingecalculeerde winstpartij draaide onverwacht uit op verlies voor Wageningen en een ingecalculeerde verliespartij werd met behulp van de tegenstander toch nog remise. Bij Veenendaal kon Jan van Ham zijn pluspion niet verzilveren en moest helaas in remise berusten. Daarmee kwam Veenendaal op 3-1. Gerard kreeg een remisebod, maar moest gezien de stelling bij Piet doorspelen. Het scenario werd remise voor Piet en winst voor Gerard, daar de partij bij Wageningen op remise dreigde uit te draaien. In dat geval loopt Veenendaal een half bordpunt in en zou een beslissingswedstrijd gespeeld moeten worden. Het zou helaas anders lopen. Nadat Piet in het eindspel en in tijdnood zijn opgejaagde loper niet naar het juiste veld speelde, werd hij op fraaie wijze midden op het bord naar mat gecombineerd. Wageningen sleepte daarna de benodigde remise binnen, waarmee het kampioenschap een feit was. Gerard kon vervolgens vrijuit spelen. In een eindspel met pionnen aan beide kanten en loper tegen paard, wist Gerard de juiste voortzetting te vinden. Zijn tegenstander reageerde niet adequaat, waarna Gerard na de stukkenruil beslissend voordeel kreeg. Hij won zijn partij, waardoor Veenendaal evenals Wageningen met 4-2 won.

Kind van de rekening in deze groep werd Dodewaard. Doordat Gerard won komen ze een half bordpunt tekort voor een beslissingswedstrijd tegen Schaakmaat 4.
avatar
Al

Aantal berichten : 152
Punten : 205
Registration date : 15-03-09
Leeftijd : 47
Woonplaats : Veenendaal

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Veenendaal 3 grijpt naast kampioenschap

Bericht  Osito op do 19 apr 2012, 11:14

Tja jammer. Jammer ook voor Dodewaard want Schaakmaat verdient natuurlijk te degraderen.
avatar
Osito

Aantal berichten : 1109
Punten : 1180
Registration date : 14-02-09
Leeftijd : 45
Woonplaats : Almere

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Veenendaal 3 grijpt naast kampioenschap

Bericht  Johan op do 19 apr 2012, 12:09

Schaakmaat vond het helemaal niet erg dat ze konden degraderen. Vierde klasse was ook prima zeiden ze.

Daarnaast even een reactie op de competitievervalsing: De OSBO heeft dit opgepakt en aangepast in het voorstel voor het nieuwe competitiereglement, waarover volgende week op de ALV wordt gestemd.

Johan
avatar
Johan

Aantal berichten : 255
Punten : 271
Registration date : 14-02-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Veenendaal 3 grijpt naast kampioenschap

Bericht  Osito op do 19 apr 2012, 13:19

Overigens een nogal subjectief verslag van het kampioensteam met als uitsmijter: "Een vervelende situatie, wellicht nog het meest voor de Wageningers, want je speelt liever een echte partij dan op deze manier 2 punten in de schoot geworpen te krijgen. Alsof je tegen 10 man speelt en dat kan verdraaid lastig zijn zoals iedereen weet."

Inderdaad een groot nadeel om in je mogelijke kampioenswedstrijd met een 2-0 voorsprong te beginnen. Laughing Voor de rest natuurlijk ook de felicitaties aan Wageningen voor het behalen van het kampioenschap. Zij kunnen er ook niets aan doen dat de tegenstander niet compleet is.
avatar
Osito

Aantal berichten : 1109
Punten : 1180
Registration date : 14-02-09
Leeftijd : 45
Woonplaats : Almere

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Veenendaal 3 grijpt naast kampioenschap

Bericht  naj-rsc op do 19 apr 2012, 16:38

@ Jiohan, dat zou mooi zijn. Ik vraag me wel af waar dat dan staat. Niet in de huidige voorstellen zoals deze op de website staan.

naj-rsc

Aantal berichten : 18
Punten : 28
Registration date : 17-02-09
Leeftijd : 64
Woonplaats : Veenendaal

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Veenendaal 3 grijpt naast kampioenschap

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum