Veenendaal 4 start met overwinning

Ga naar beneden

Veenendaal 4 start met overwinning

Bericht  Al op vr 26 okt 2012, 09:29

Gisteravond moest Veenendaal 4 de eerste externe wedstrijd van het seizoen spelen. We troffen het niet, want we mochten meteen helemaal naar Millingen. Daar kwam nog bij dat we wegens wegwerkzaamheden door de Ooijpolder werden geloodst en uiteindelijk 10 minuten te laat bij de speelzaal arriveerden. Daar werd overigens geen enkel probleem van gemaakt. Het team, met twee Duitse spelers in de gelederen, heetten ons hartelijk welkom en na enig overleg over het speeltempo en wanneer je nu nog wel en niet hoefde te noteren kon de wedstrijd om kwart over acht beginnen.

Pim was verhinderd, zodat Nico zelf 'noodgedwongen' achter het bord moest plaatsnemen. We begonnen met Arjen op 1, Jan van Ham op 2, Piet op 3, Nico op 4, Allerd op 5 en Gerard op 6. De Duitsers bleken de sterkste spelers te zijn (waarvan de hoogste rating 2019 bedroeg), die derhalve bord 1 en 2 gingen bevolken. Op bord 1 was dus het grootste ratingverschil in punten, voor de rest bleken de ratings redelijk aan elkaar gewaagd.

In de eerste twee uren waren de teams goed aan elkaar gewaagd. Op alle borden waren de stellingen redelijk in evenwicht, niemand stond echt beter of slechter. Allerd en zijn tegenstander vonden als eerste dat hun partij zodanig in evenwicht was dat ze tot remise besloten (½-½). Met wat ik van de partij heb gezien was het voornamelijk strategisch geschuif en leken beide spelers geen risico te willen nemen. De remise van Allerd was gelukkig wel de aanzet tot meer. We begrepen dat we nu vol aan de bak moesten, gooiden alle schroom van ons af en daar gingen we!

Jan speelde een prachtige partij met goed actief positiespel. Zijn tegenstander kwam in de verdrukking en met een mooie combinatie wist Jan een toren te winnen. Zijn tegenstander hield het daarna voor gezien (1½-½).

Piet kwam door al dat fraais naast zich steeds beter in de wedstrijd en wist een kwaliteit te winnen. In een pionneneindspel met toren tegen paard creëerde Piet een vrijpion op de a-lijn en ruilde zijn toren tegen het paard. Doordat de vijandelijke koning gedwongen was om promotie van de a-pion te voorkomen, kon Piet op zijn gemak de koningsvleugel leeg gaan roven. De tegenstander liet het zich niet meer bewijzen (2½-½).

Arjen bezorgde Veenendaal vervolgens het eerste matchpunt. Hij opende voortvarend, moest na een grootscheepse ruil de aanval even laten voor wat het was en terug naar plan b. Uiteindelijk werd in een toreneindspel met ongelijke lopers door zijn tegenstander de torens geruild om een pion voor te kunnen komen. Daarna werd het geforceerd remise door met vier zetten (en een vijandelijke koning die te ver weg stond) alle pionnen op zwart te zetten, de koning op g3 te posteren (om de pionnen op h4 en f4 te dekken) en vervolgens vrolijk met de zwartveldige loper te blijven schuiven. De koning in combinatie met een witveldige loper kon daar verder niets tegenover stellen (3-1).

Nico bracht vervolgens de punten in veilige haven. Gerard wilde dat eigenlijk als eerste doen door er geforceerd remise van te maken. Zijn tegenstander had nog 5 minuten en hijzelf 25, dus we besloten dat Gerard het rustig aan kon doen omdat de verwachting was dat Nico het snel uit zou kunnen maken. Nico gooide een leuke combinatie op het bord, waarbij de vijandelijke koning op de onderste rij werd gepoot en de torens weinig meer uit konden richten. De tegenstander had nog iets meer dan een minuut en gunde Nico een mat in 1. Nico zag het niet of wilde het niet zien en besloot met een krachtige torenzet een paard te pennen om vervolgens de volledige stelling te gaan slopen. Ook daar was niets tegenin te brengen, al vonden wij allemaal natuurlijk dat de matzet veel mooier was geweest Wink (4-1).

Tot slot was alleen Gerard nog bezig. Hij miste in het eindspel de mogelijkheid om in eerste instantie geforceerd materiaal te gaan winnen. Doordat zijn tegenstander in hevige tijdnood zat (en Gerard nog een kwartier meer had) en daardoor niet meer de beste voortzetting vond, lukte de loperwinst in de herkansing alsnog (5-1).

Aan het eind van de avond hadden we een wellicht iets te ruim uitgevallen overwinning behaald, maar de eerste stap naar handhaving in de derde klasse is gezet Very Happy .
avatar
Al

Aantal berichten : 152
Punten : 205
Registration date : 15-03-09
Leeftijd : 47
Woonplaats : Veenendaal

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Overwinning

Bericht  Doublik op vr 26 okt 2012, 13:45

Heel mooi! Gefeliciteerd.

Doublik

Aantal berichten : 54
Punten : 97
Registration date : 15-11-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum