Veenendaal 4 uitgebekerd

Ga naar beneden

Veenendaal 4 uitgebekerd

Bericht  Al op wo 19 dec 2012, 09:05

Gisteravond stond de bekerwedstrijd tussen Veenendaal 4 en Ede 1 op het programma. Veenendaal wilde liever vorige week spelen, maar toen kon Ede niet vanwege competitieverplichtingen. Deze week kwam het ons niet zo goed uit. Gelukkig konden we onderling een alternatieve datum regelen en was De Cirkel (nogmaals dank aan Eip Jansen, die materiaal beschikbaar stelde en zelfs een aparte zaal voor ons regelde!) bereid om als gastheer op te treden. Het bekerteam werd gevormd door Gerard, Nico, Piet en Arjen. Deze mooie combinatie van oude rotten, jeugdige onbezonnenheid en iets wat daar tussenin zit mochten proberen om de volgende ronde te bereiken.

Veenendaal 4 - Ede 1
1. Arjen Loonstra - Sjoerd Meijer
2. Piet Anjema - John Zandvliet
3. Nico Bosman - Ronald Klaassen
4. Gerard Bulthuis - Frank Buunk

Na de kleurloting moesten wij met wit op bord 1 en 3 en met zwart op bord 2 en 4 spelen. De wedstrijden kwamen rustig op gang. Ik was voor mijn gevoel nog maar net in het middenspel beland, toen er al geroezemoes bij het bord van Nico was. Navraag leerde dat hij zijn partij had verloren. De ontwikkeling van de stukken was uiteindelijk niet geheel naar wens verlopen. De slotstelling deed vermoeden dat onze 'oude rot' zich met jeugdige onbezonnenheid op de partij had gestort. Die combinatie past niet bij Nico. Overigens geen enkele vorm van onbezonnenheid bij zijn jongere tegenstander. Hij strafte het laconieke spel van Nico meedogenloos af door met een toren op de onderste rij binnen te komen en minimaal een kwaliteit te winnen (0-1). Het volgende resultaat werd rond kwart over elf op bord 1 behaald. Arjen had licht voordeel vanwege de open lijn voor zijn lopers, maar dat werd door Sjoerd prima onderkend en met zijn paard geblokkeerd. Na een grootscheepse afruil had Sjoerd een pion meer op de damevleugel en Arjen een pion meer op de koningsvleugel. Het op de aanval storten was geen goed idee, dus Arjen ging voor eeuwig schaak. Kwaliteitswinst was mogelijk, maar dan zou Sjoerd pionnen gaan rapen en leek mij eeuwig schaak weer het hoogst haalbare. Om die reden maar vervroegd het eeuwig schaak volhouden (½-1½). Zo'n 10 minuten later werd de nederlaag een feit door het verlies van Piet. Piet stond de hele partij enigszins gedrongen. Er zal ongetwijfeld ergens een betere zet te verzinnen zijn geweest, maar het moet gezegd dat John het positioneel feilloos uitspeelde. Met een paard tegen een loper en twee pionnen minder dan John hield Piet het voor gezien (½-2½). Gerard redde de eer door de enige winstpartij van de avond voor Veenendaal te boeken. Frank speelde een opmerkelijke opstelling met ongeveer alle pionnen op de derde rij en grappen als paard naar h3 en vervolgens naar f2. Gerard trok zich er niets van aan en bleef gewoon gezonde, goede positionele zetten doen. Op enig moment kreeg hij positioneel voordeel, won er een kwaliteit bij en gaf het niet meer uit handen (1½-2½).

Voor ons zit het bekertoernooi er dus op. We kunnen ons nu weer storten op de strijd tegen degradatie in de externe competitie Very Happy .

avatar
Al

Aantal berichten : 152
Punten : 205
Registration date : 15-03-09
Leeftijd : 47
Woonplaats : Veenendaal

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum